WINNIPEG Be ready;)

Saturday, February 15, 2020

Express Enrty: Medical Exam

Medical exam є одним з ключових етапів імміграції в Канаду через систему Express Entry. Цей етап мають пройти всі члени Вашої родини, навіть якщо вони не планують їхати з Вами до Канади (під родиною наскільки я розумію маєтесь на увазі Ви, ваша дружина/чоловік та діти). Коли саме можна пройти цей етап для мене й досі загадка, адже на форумах зустрічав дописи про те, що дехто їх проходить після подачі заявки та оплати всіх fees (мабуть це залежить від різних підпрограм). Однак, щоб не ризикувати рекомендую робити так, як це сказано на офіційній сторінці Medical exams for Express Entry, тобто перед подачею Вашої заявки (upfront). Тим паче у вашому профайлі буде місце куди ви матимете підвантажити ваші результати.



В принципі пройти медицину ви можнае коли завгодно завчасно (тобто можна й до ІТА) однак важливо пам'ятати, що результати вашого огляду дійсні лише рік, і вони мають бути дійсні на момент як подачі заявки на PR так і на момент прибуття в Канаду. Тобто якщо пройти медицину дуже завчасно, ви самі вкорочуєте собі крайній термін для в'їзду в Канаду. Рекомендую проходити медицину згідно рекамендації на офіційній сторінці, а саме безпосередньо перед подачею аплікації після ІТА.

Отже, отримавши ІТА 2020.01.08 я знову почав вичитувати як саме пройти медицину (попередньо я вже ознайомлювався, однак вирішив освіжити знання та дізнатись можливо я щось упустив). Рекомендую при прийняті рішень за основу брати відомості лише офіційних джерел, а вже потім в якості додаткових знань (які Вам можуть і не підходити, адже кожен кейс унікальний) брати інформацію з форумів, соціальних мереж та від знайомих.

Отже, порадившись з дружиною, ми вирішили, що місяця нам вистачить для того щоб підготувати все для подачі заявки, тому вирішили що орієнтовно через місяць й будемо проходити обстеження.

Ознайомившись з переліком місць де ми можемо пройти медицину з офіційної  сторінки Find a Panel Physician ми визначили для себе 2 міста де ми можемо пройти медицину, а саме Київ (щоб далеко не їхати), та Варшаву (тут ми з дружиною ще не були, і вирішили поєднати приємне з корисним).

Для розуміння різниці в цінах та умовах проходження медкомісії можна також користуватись цим файлом (не мій, тому якщо посилання буде не активним значить автор видалив файл або закрив до нього доступ).


Ми вирішили особисто уточнити ціни. Зв'язавшись з акредитованим закладом у Києві (писали на Viber) та лікарем Круком у Варшаві (дзвонили через WatsApp) щодо цін, ми отримали наступні відповіді:

Відповідь з Києва:
Доброго ранку, вартість на сьогодні, згідно з курсом ООН, складає: 6200 грн (250 долар США) (15 років і старші), 5950 (240 долар США) грн (5-14 років), 4350 грн (175 долар США) (0-4 роки). Оплата в гривні, готівкою, у касі клініки. УВАГА! Можлива зміна вартості в залежності від курсу долара на день проходження обстеження.
 Відповідь з Варшави була простою: необхідно паспорт, 1 фото 35*45 мм; ціна 400 злотих на дорослого (не враховано вартість флюрографії).

Враховуючи вказані вище ціни (400 злотих приблизно 103,28 доларів США, на момент написання статті) та те, що в Києві треба на медогляді мати додаткові документи в порівнянні з Польщею ми вирішили зупинити свій вибір на Варшаві. Знайшовши досить дешеві Квитки на 05 лютого 2020 з Києва до Варшави ми знову передзвонили лікарю Круку та записались на візит на 06 лютого 2020 року. 
Слід звернути увагу, що при наявності хронічних захворювань слід уточнити у лікаря щодо необхідності для вас додаткових довідок.

Лікар був дуже ввічливий та приємний у спілкуванні. Загалом прийом у лікаря був менше години. Більшу частину часу зайняло створення та заповнення профалів. Питання лікаря були загального характеру. Також на місці взяли кров та сечу для аналізів.

Одразу після прийому лікар видав роздруківку, яку можна було одразу завантажувати в ЕЕ. Також ми отримали направлення на флюрографію. Зробити флюрографію можна в медичному центрі, що розташований за 30 хв пішої ходи від офісу лікаря (додаткова оплата 76 злотих з людини).

Через 2 дні лікар надіслав готову форму на пошту. Як сказав нам лікар, якщо він надістав нам форму, значить з результатами обстеження все добре, отже, медицина пройдена!