WINNIPEG Be ready;)

Monday, June 17, 2019

Евалюація дипломів. WES

Евалюація дипломів - один з основних етапів імміграції. Якщо на вивчення/ поглиблення англійської мови я дивився як на інвестицію в себе, яка однозначно принесе позитивний результат за будь-яких обставин, то на витрати пов'язані з евалюацією диплому треба було наважитись, адже ніхто не знає в що виллється його особиста авантюра з імміграцією.


#Вся інформація актуальна станом на липень 2018 року.

Особисто я наважився зваживши всі можливі втрати та здобутки. Я зрозумів, що всі можливі витрати однозначно покриються позитивним результатом переїзду. У випадку ж невдачі, я готовий був втратити витрачені кошти.

Які є варіанти проходження цього етапу? Як завжди всю інформацію краще брати з офіційних джерел – сайту http://www.cic.gc.ca/.

Перш за все важливо знати! Ви можете отримати евалюацію дипломів в будь-якій із зазначених нижче організацій. Коли вони оцінять вашу освіту, вони надслають вам звіт, де вказано еквівалент вашої освіти в Канаді.

Оцінка зарубіжної освіти
Для цілей імміграції в Канаду Ви повинні користовуватись лише послугами організацій з заведеного нижче списку. Якщо ж організація не входить до цього списку,  Immigration, Refugees and Citizenship Canada (IRCC) не прийме такої оцінки.



В нашому випадку були сумніви чиїми послугами користуватись. В основному переживання були пов'язані зі специфікою наших спеціальностей. В підсумку ми вирішили ризикнути і скористатись послугами WES, найбільш поширеним способом евалюації дипломів. Також існує думка, що саме WES найчастіше розпізнає спеціаліста як еквівалент магістра в Канаді.

Нижче описано мій досвід оцінки українських дипломів в WES через Іміджевий центр в Києві.

І так ми мали 2 пакети документів:

1. Пакет №1 – пакет дипломів старого зразка, що містить:

  • Диплом бакалавра виданий Національним технічним університетом України "Київський політехнічний інститут",
  • Диплом магістра виданий Національним технічним університетом України "Київський політехнічний інститут",
  • Диплом бакалавра виданий Міжнародним університетом фінансів на базі Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут".

2. Пакет №2  – пакет дипломів нового зразка (є дублювання інформації англійською мовою - не потреує перекладу), що містить:

  • Диплом бакалавра виданий Національним технічним університетом України "Київський політехнічний інститут",
  • Диплом магістра виданий Національним технічним університетом України "Київський політехнічний інститут".
Для мене, як і більшості людей, що мають дипломи старого зразка евалюація дипломів проходила в 3 етапи, що описано нижче.

Етап-1. Переклад пакету №1. Цей етап проходив паралельно етапу-2:
1. Самостійний переклад окремих дипломів у зв’язку зі специфікою спеціальності
2. 2018.04.26 - Переклад від Бюро перекладів із завіренням печаткою бюро (без нотаріального завірення) – в 2х екземплярах - до 1000 грн. (точно не пам'ятаю, не записав)

Етап-2. Підготовка дипломів до оцінки в WES
1. 2017.12.31 – Реєстрація на сайті WES (Опція "ECA Application for IRCC") та додавання переліку дипломів (створення 2х акаунтів для 2х осіб)
2. 2018.02.14 – Оплата на сайті WES (~234CAD(~190$) за кожну особу), заповнення та друк аплікаційної форми
3. 2018.02.18-20 – Підготовка аплікаційної форми WES з "reference number", реєстрація в Інформаційно-іміджевому центрі, реєстрація заявки, подача оригіналів та 2х копій всіх освітніх документів для отримання пакету документів для WES Canada для кожного апліканта (всього 2 пакети):

• Пакет №1 (3 диплома):
2018.02.20 – подача (1770.00 грн)
2018.03.05 – пакет готовий

• Пакет №2 (2 дипломи):
2018.02.20 – подача – відхилено з причини невідповідності державному зразку (Диплом бакалавра КПІ з надрукованими штампами та підписами)
~2018.02.22 – Звернення до університету про видачу дубліката диплома державного зразка
~2018.03.10 – Отримання дубліката диплома
2018.03.14 – повторна подача 1560.00 грн (+280 грн. за прийом поза приймальні години (після 14.00))
26.04.2018 – пакет готовий

Етап-3. Оцінка дипомів в WES
2018.05.02 – Формування фінального пакету документів для відправки WES, відправка через PonyExpress (919 грн):
• 2 пакети з Іміджевого центру для 2х аплікантів 
• Переклад завірений бюро Пакету №1 з проставленим олівцем REF на кожному перекладі
**пробував відстежити документи, не вийшло, сайт поні експрес постійно тупив, також були неприємні моменти з відношенням персоналу при подачі документів

2018.05.05 – документи надійшли до WES. У 2х акаунтах вказано, що розпочато їх обробку (у персональних кабінетах на сайті WES писали про те що евалюація документів орієнтовнобуде завершена 2018.06.11).
2018.06.07 – надійшов лист від WES про завершення етапу обробки документів для 2х аплікантів, підтверджено 2 Магістра

При евалюації дипломів я нікуди не спішив, оскільки всеодно готувався до здачі IELTS, тому весь процес евалюації зайняв пів року. Якщо одразу підготувати всі документи, їх переклад і не мати додаткових проблем думаю можна було б виконати евалюацію дипломів за 2 місяці.

Загалом витрат: ~400USD